eksnap2017. júniusában kereste meg iskolánkat a Magyar Speciális Olimpia Szövetség nevében Voith Petra önkéntes programszervező, hogy szeptember 23-án városunkban, Nagyatádon lesz egy nagy rendezvény, ahova önkénteseket keresnek.

Nagyon örültünk a levélnek, és előzetesen vállaltuk, hogy tanulóinkkal aktívan részt veszünk az Ormai István Polgármester Úr fővédnökségével szerveződő program lebonyolításában.

Szeptember első napjaiban újra felvettük a kapcsolatot, és elkezdtük a tanulók bevonását, az adminisztráció előkészítését. Több tanulónk a kötelező Közösségi szolgálat óráinak keretében vállalt feladatot. De voltak, akiknek nincs szüksége az „órák gyűjtésére”, ők a részvétel lehetőségével szerettek volna élni - valóban önkéntes segítőként.

A rendezvény előtti napon Petra 30 tanuló jelenlétében egy érzékenyítő foglalkozást tartott iskolánkban. Ezen olyan tanulók is részt vettek, akik a másnapi programba nem kapcsolódtak be. A pedagógusok közül két kolléganő vett részt, valamint iskolánk igazgató helyettesével magam is beültem a felkészítő órákra.

A tanulóink érettségire készülő osztályokba járnak, tehát 17-18. életévükben járnak. Első pár percben a diákok meglepődtek, mert előadásra számítottak, de valójában kérdések hangzottak el. Ennek következtében eleinte nehezen válaszoltak, lassan indult be a kommunikáció. Később viszont feloldódtak, majd a videók megtekintése után már saját, korábbi tapasztalatikat is megosztották velünk. A diákok nagy figyelemmel, érdeklődéssel, olykor néma csendben a „döbbenettől” ültek és hallgatták végig a sérült emberekről szóló történeteket. A sport területén szerzett sikereiket látva és hallva elismerően szóltak kitartásukról, akaraterejükről, az együttes munka és az összefogás erejéről. A tanulókkal együtt pozitív gondolatokkal, elfogadóbban fejeztük be a pénteki tanítási napot.

A rendezvény napján a diákok 10 órától már elkezdték az önkéntesi feladatokat. Pólót kaptak, amiben jól megkülönböztethetők voltak a jelenlévő emberektől. A nap során a diákjaink örömmel, lelkesen sürögtek-forogtak a téren, részt vettek a terep rendezésben, szórólapok osztásában, illetve végezték az aktuális munkát.

A sporttal, zenével teli rendezvény ideje alatt gyönyörű napsütéses időben volt részünk, ami még szebbé, örömtelibbé tette a programot. Jó volt látni a sok sérült és ép gyerek, fiatal és idős ember együttlétét, összefogását, közös szórakozását, sportolását.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek az eseménynek!

Döméné Lajos Katalin tagintézmény-vezető
Perák Veronika tagintézményvezető-helyettes

 

„Nagyon kellemes érzés volt részt venni az értelmi fogyatékosok sportnapján. Előtte egy kicsit féltünk tőle, mert még nem volt alkalmunk ilyen fiatalokkal találkozni. De már az elején láttuk, ugyanolyanok, mint mi. Ugyanúgy örülnek a sikereknek, ugyanúgy mosolyognak a vidám dolgokon, ugyanúgy küzdenek a versenyeken. Örültünk és megtiszteltetésnek vettük, hogy ott lehettünk velük, segíthettük őket és örülhettünk a sikereiknek. Ha lenne még ilyen program, akkor szívesen mennénk mindannyian önkéntesnek!"

Holota Lili, Futó Dalma,
Fujsz Anita, Szűcs Kinga
(11.C osztály)

 

„Jók voltak a programok, megismerhettünk új embereket. Jó volt találkozni a tőlünk különböző, sérült emberekkel. Ők minden apró kis gesztust szívesen, szeretettel fogadtak. Együtt örültünk velük, jó volt látni, hogy milyen önfeledten szerepeltek, sportoltak, szórakoztak.”

Kertész Ramóna, Szemerédi Rebeka, Szabó Kitti (12.C osztály)

 

„Nekem nagyon tetszett ez a rendezvény nem csak azért, mert rengeteg jó emberrel találkozhattam, hanem mert megmutatta nekem ez a rendezvény, hogy ők is egyenrangúak és ugyanannyi vagy akár több szeretet is van bennük. Nagyon jól éreztük magunkat. Megtanultam, hogy soha nem szabad ítélkezni azért, mert valaki más. Megtanultam, hogy hogyan viselkedjek ilyen helyzetben, tanulságos volt. Köszönöm az élményt.”

Orsós Kata (12.N osztály)

 

 


„Egy éltere szóló élmény volt, hogy a speciális olimpián önkénteskedhettem. Jó volt látni, hogy mire képesek és hogyan küzdenek az álmaikért. Rengeteg szeretetet kaptam tőlük, feltöltött a velük töltött idő.”

Kóti Csenge Judit (12.N osztály)

Az EKS-nap hivatalos fotóit Werni Gábor készítette:

ozio_gallery_nano